Anda di sini: Kolumnis > Ustzh Maznah Daud > Musim haji tiba lagi - Bahagian I

Musim haji tiba lagi - Bahagian I

Share

Kini musim haji tiba lagi. Tetamu ar-Rahman telah mula berduyun-duyun ke Tanah Suci menyahut seruan haji.

Tahniah kepada semua yang terpilih pada tahun ini. Kepada yang belum terpilih, diharap bersabar dan teruskan berdoa, insya Allah suatu masa nanti giliran anda akan tiba jua.

 

Bersempena dengan suasana musim haji ini, elok kiranya dikongsikan beberapa kelebihan Tanah Suci Makkah agar yang akan pergi itu dapat melipat gandakan lagi amalan semasa di sana dan mengambil peluang sebanyak-banyaknya untuk menghayati keberkatannya.

 

Sesungguhnya Allah Taala telah menciptakan langit dan bumi. Dialah juga yang menciptakan seluruh makhluk di bumi ini dan di tempat-tempat lain yang kita ketahui dan tidak ketahui. Dia berhak memilih mana-mana makhluk ciptaan-Nya untuk diberikan kelebihan dan keistimewaan tertentu yang tidak diberikan kepada makhluk-Nya yang lain.

Allah memilih manusia sebagai makhluk yang dimuliakan seperti yang disebut di dalam surah al-Isra’ ayat ke 70.

Allah memilih Ramadan sebagai bulan penuh rahmat dan keberkatan

Dan Allah memilih Makkah sebagai negeri yang penuh dengan kemuliaan, negeri yang amat dicintai dan dirindui oleh setiap hati insan yang beriman.

Secara ringkasnya antara kelebihan yang disebut dalam al-Quran dan hadis-hadis yang sahih adalah:

1. Di situ letaknya Baitillah, rumah pertama yang dibina di atas muka bumi ini untuk dijadikan tempat sujud dan menghambakan diri kepada-Nya. “Sesungguhnya Rumah Ibadat yang mula-mula dibina untuk manusia (beribadat kepada Tuhannya) ialah Baitullah di Makkah yang berkat dan (dijadikan) petunjuk hidayah bagi umat manusia.” (Ali Imran: 96)

2. Tempat yang dijanjikan keamanan, kedamaian dan kesejahteraan kepada sekalian makhluk yang mengungjunginya. “…Dan sesiapa yang masuk ke dalamnya aman tenteramlah dia….” (Ali Imran: 97), “Dan (ingatlah) ketika Kami jadikan Rumah Suci (Baitullah) itu tempat tumpuan bagi umat manusia untuk ibadat Haji dan tempat yang aman; dan jadikanlah oleh kamu Makam Ibrahim itu tempat sembahyang…” (Al-Baqarah:125)

3. Makkah adalah negeri yang makmur. Rezeki datang mencurah-mencurah dari segenap penjuru dunia kerana terkabulnya doa Nabi Ibrahim alaihissalam: “Dan (ingatlah) ketika Nabi Ibrahim berdoa dengan berkata: ‘Wahai Tuhanku! Jadikanlah (negeri Makkah) ini negeri yang aman sentosa, dan berikanlah rezeki daripada berbagai-bagai jenis buah-buahan kepada penduduknya, iaitu orang-orang yang beriman kepada Allah dan hari akhirat antara mereka.” Allah berfirman: “(Permohonanmu itu diterima) tetapi sesiapa yang kufur dan ingkar maka Aku akan beri juga ia bersenang-senang menikmati rezeki itu bagi sementara (di dunia), kemudian Aku memaksanya (dengan menyeretnya) ke azab neraka, dan (itulah) seburuk-buruk tempat kembali”. (Al-Baqarah: 126)

4. Allah memilih Makkah sebagai tempat kelahiran Rasul akhir zaman, tempat bermula turunnya wahyu, titik permulaan dakwah kepada akidah yang sejahtera sehingga tersebar ke suluruh pelosok dunia merentasi sempadan masa dan benua. “Dan sebagaimana Kami tetapkan engkau hanya penyampai, Kami wahyukan kepadamu al-Quran dalam bahasa Arab, supaya engkau memberi peringatan dan amaran kepada (penduduk) “Ummul-Qura” dan sekalian penduduk dunia di sekelilingnya, serta memberi peringatan dan amaran mengenai hari perhimpunan (hari kiamat) – yang tidak ada syak tentang masa datangnya; (pada hari itu) satu puak masuk Syurga dan satu puak lagi masuk neraka.” (Asy-Syura :)

5. Makkah merupakan tanah haram yang dimuliakan. Diharamkan berperang dan menumpahkan darah di dalam kawasannya, tidak dibenarkan berburu, mencabut dan memotong pokok-pokok yang tumbuh di buminya. Daripada Ibn Abbas radiallahuanhu, Rasulullah sallahu alaihi wasallam bersabda (maksudnya): “Allah telah mengharamkan (memuliakan) Makkah. Maka tidak halal bagi seseorangpun sebelum dan selepasku. Tidak harus dicabut tumbuh-tumbuhannya, dipotong pokok-pokoknya, dikejar buruannya dan dipungut atau diambil barang yang tercicir kecuali untuk dicari pemiliknya. Al-Abbas mencelah, “kecuali al-izkhir untuk kubur-kubur kita”, baginda menyahut, “kecuali al-izkhir (sekenis tumbuhan berbau harum).” (Al-Bukhari dan Muslim)

6. Makkah terpelihara daripada Dajjal sebagaimana dinyatakan di dalam hadis riwayat al-Bukhari dan Muslim daripada Anas bin Malik radiallahuanhu bermaksud: “Tidak ada satu negeri pun kecuali akan dimasuki Dajjal melainkan Makkah dan Madinah. Setiap kali dia mencuba untuk memasukinya dia dihalang oleh dua saf melaikat yang mengawalnya. Kemudian Madinah bergegar sebanyak 3 kali gegaran, lalu Allah keluarkan darinya semua orang yang kafir dan munafik.”

7. Solat di Masjidil Haram di Makkah digandakan pahala beribu-ribu kali ganda. Daripada Jabir radiallahuanhu bahawa Rasulullah sallahu alaihi wasallam bersabda maksudnya: “Satu solat di Masjidku lebih afdal daripada 1000 (seribu) solat di masjid lain kecuali Masjidil Haram. Satu solat di Masjidil Haram lebih afdal daripada 100,000 (seratus ribu) solat di masjid lain.” (Riwayat Ibn Majah)

Kesimpulannya, kedudukan Makkah sangat penting dan kelebihannya sangat besar. Allah telah memilihnya dan menjadikannya negeri yang dimuliakan. Ia negeri yang paling baik dan paling dicintai Allah. “Demi Allah! Sesungguhnya engkau adalah sebaik-baik negeri, dan engkau adalah negeri yang paling Allah cintai. Kalaulah tidak kerana kaumku mengusirku, aku tidak akan keluar dari bumimu.” Demikian maksud hadis riwayat Ahmad dan at-Tirmizi. Di situ terletak masjid paling agung di dunia yang kepadanya kaum Muslimin mengadap lima kali sehari ketika mereka solat, menghambakan diri kepada Tuhan mereka Yang Esa.

“Di situ ada tanda-tanda keterangan yang nyata (yang menunjukkan kemuliaannya; antaranya ialah) makam Nabi Ibrahim. Dan sesiapa yang masuk ke dalamnya aman tenteramlah dia. Dan Allah mewajibkan manusia mengerjakan ibadat haji dengan mengunjungi Baitullah iaitu sesiapa yang mampu sampai kepadanya. Dan sesiapa yang kufur (ingkarkan kewajipan ibadat haji itu), maka sesungguhnya Allah Maha Kaya (tidak berhajatkan sesuatu pun) daripada sekalian makhluk.” (Ali Imran: 97).

Add comment


Security code
Refresh

Jumpa kami di Facebook

Profile Information

Application afterLoad: 0.001 seconds, 0.39 MB
Application afterInitialise: 0.164 seconds, 4.18 MB
Application afterRoute: 0.197 seconds, 5.16 MB
Application afterDispatch: 0.360 seconds, 8.13 MB
Application afterRender: 4.824 seconds, 19.00 MB

Penggunaan Memori

19990064

24 query dilogkan

 1. SELECT *
    FROM mh2_session
    WHERE session_id = '2fc5779c5ee0495fcdda54981311c8c6'
 2. DELETE
    FROM mh2_session
    WHERE ( TIME < '1416715302' )
 3. SELECT *
    FROM mh2_session
    WHERE session_id = '2fc5779c5ee0495fcdda54981311c8c6'
 4. INSERT INTO `mh2_session` ( `session_id`,`time`,`username`,`gid`,`guest`,`client_id` )
    VALUES ( '2fc5779c5ee0495fcdda54981311c8c6','1416716202','','0','1','0' )
 5. SELECT *
    FROM mh2_components
    WHERE parent = 0
 6. SELECT folder AS TYPE, element AS name, params
    FROM mh2_plugins
    WHERE published >= 1
    AND access <= 0
    ORDER BY ordering
 7. SELECT m.*, c.`option` AS component
    FROM mh2_menu AS m
    LEFT JOIN mh2_components AS c
    ON m.componentid = c.id
    WHERE m.published = 1
    ORDER BY m.sublevel, m.parent, m.ordering
 8. SELECT template
    FROM mh2_templates_menu
    WHERE client_id = 0
    AND (menuid = 0 OR menuid = 0)
    ORDER BY menuid DESC
    LIMIT 0, 1
 9. SELECT *
    FROM mh2_jcomments_settings
 10. SELECT a.*, u.name AS author, u.usertype, cc.title AS category, s.title AS SECTION, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END AS slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END AS catslug, g.name AS groups, s.published AS sec_pub, cc.published AS cat_pub, s.access AS sec_access, cc.access AS cat_access  
    FROM mh2_content AS a
    LEFT JOIN mh2_categories AS cc
    ON cc.id = a.catid
    LEFT JOIN mh2_sections AS s
    ON s.id = cc.SECTION
    AND s.scope = "content"
    LEFT JOIN mh2_users AS u
    ON u.id = a.created_by
    LEFT JOIN mh2_groups AS g
    ON a.access = g.id
    WHERE a.id = 1236
    AND (  ( a.created_by = 0 )    OR  ( a.state = 1
    AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2014-11-23 04:16:42' )
    AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2014-11-23 04:16:42' )   )    OR  ( a.state = -1 )  )
 11. UPDATE mh2_content
    SET hits = ( hits + 1 )
    WHERE id='1236'
 12. SELECT a.id, a.sectionid, a.access, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END AS slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END AS catslug
    FROM mh2_content AS a
    LEFT JOIN mh2_categories AS cc
    ON cc.id = a.catid
    WHERE a.id = 1236
 13. SELECT COUNT(*)

    FROM mh2_jcomments

    WHERE object_id = 1236

    AND object_group = 'com_content'

    AND published = 1
 14. SELECT id, title, module, POSITION, content, showtitle, control, params
    FROM mh2_modules AS m
    LEFT JOIN mh2_modules_menu AS mm
    ON mm.moduleid = m.id
    WHERE m.published = 1
    AND m.access <= 0
    AND m.client_id = 0
    AND ( mm.menuid = 31 OR mm.menuid = 0 )
    ORDER BY POSITION, ordering
 15. SELECT parent, menutype, ordering
    FROM mh2_menu
    WHERE id = 31
    LIMIT 1
 16. SELECT parent, menutype, ordering
    FROM mh2_menu
    WHERE id = 28
    LIMIT 1
 17. SELECT COUNT(*)
    FROM mh2_menu AS m

    WHERE menutype='mainmenu'
    AND published='1'
    AND access <= '0'
    AND parent=0
    AND ordering < 8
 18. SELECT params
    FROM mh2_modules
    WHERE `module`='mod_janews2'
 19. SELECT created
    FROM mh2_content a
    ORDER BY created DESC
    LIMIT 1
 20. SELECT *
    FROM mh2_banner
    WHERE showBanner = 1
    AND (imptotal = 0 OR impmade < imptotal)
    AND cid = 2
    AND catid = 308
    ORDER BY sticky DESC, ordering
    LIMIT 0, 10
 21. UPDATE mh2_banner
    SET impmade = impmade + 1
    WHERE bid = 10
 22. UPDATE mh2_banner
    SET impmade = impmade + 1
    WHERE bid = 13
 23. UPDATE mh2_banner
    SET impmade = impmade + 1
    WHERE bid = 16
 24. SELECT a.*,u.name AS authorname,CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END AS slug,CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END AS catslug

    FROM (
  SELECT created_by, MAX(created) AS maxcreated

    FROM mh2_content AS x

    INNER JOIN mh2_categories AS cc
    ON cc.id = x.catid

    INNER JOIN mh2_sections AS s
    ON s.id = x.sectionid

    WHERE x.state = 1
         
    AND (x.created_by=75 OR x.created_by=71 OR x.created_by=85 OR x.created_by=97 OR x.created_by=78 OR x.created_by=86 OR x.created_by=99)
         
    AND s.id > 0
         
    AND s.published = 1
         
    AND cc.published = 1
         
    AND (x.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR x.publish_up <= '2014-11-23 04:16:42')
         
    AND (x.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR x.publish_down >= '2014-11-23 04:16:42')
         
    AND (cc.id=22 OR cc.id=29 OR cc.id=26 OR cc.id=32 OR cc.id=24 OR cc.id=27 OR cc.id=34)
         
    AND (s.id=5)
         
    AND x.access <= 0
    AND cc.access <= 0
    AND s.access <= 0

    GROUP BY created_by) AS b

    INNER JOIN mh2_content AS a
    ON a.created_by = b.created_by
    AND a.created = b.maxcreated

    LEFT JOIN mh2_users AS u
    ON u.id = a.created_by

    INNER JOIN mh2_categories AS cc
    ON cc.id = a.catid

0 legacy query dilogkan

  Fail Bahasa dimuatkan

  Untranslated Strings Diagnostic

  Tiada

  Untranslated Strings Designer

  Tiada