Anda di sini: Nasional > Terima kasih polis

Terima kasih polis

Share

KUALA LUMPUR - Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPPM) merakamkan penghargaan dan ucapan terima kasih kepada semua pihak termasuk Polis Diraja Malaysia (PDRM) yang gigih berusaha mencari seorang kanak-kanak yang hilang, Nayati Shamelin Moodaliar yang selamat di lebuh raya berdekatan Sungai Buloh pada hari ini (Khamis).


“Sikap prihatin dan juga tindakan pantas pelbagai pihak yang berusaha menjejaki kanak-kanak ini wajar dipuji dan inilah sikap mulia yang sewajarnya ada pada setiap diri rakyat Malaysia iaitu peka dan sensitif terhadap nasib yang menimpa keluarga mangsa,” ujar Ketuanya, Nasrudin Hassan.

Beliau berkata, publisiti yang meluas di media-media serta facebook dan twitter milik rakyat Malaysia memungkinkan penemuan kembali kanak-kanak itu dengan segera.

“Namun, rakyat di negara ini masih berada dalam keadaan bimbang dan takut kerana kes penculikan kanak-kanak bukan berlaku sekali di negara ini, tetapi telah acapkali berlaku.”

Menurutnya, lebih mendukacitakan ada kes penculikan yang berakhir dengan kematian, bahkan ada kes kanak-kanak yang diculik masih belum ditemui sehingga kini.

“Persoalan yang bermain di fikiran adalah siapakah mangsa selepas ini dan berapa ramai pula akan menjadi mangsa kes penculikan ini di masa akan datang?” soalnya.

Sehubungan dengan itu, DPPM mengharapkan agar pihak PDRM meningkatkan kawalan keselamatan di seluruh negara.

“Sesuatu perlu difikirkan bagaimana menangani kejadian seumpama itu daripada berulang dan diharapkan orang ramai turut peka dan senantiasa berwaspada terhadap keselamatan semua amnya dan kanak-kanak khasnya,” sarannya.

Selain itu jelasnya, pelbagai tindakan yang rasional pula perlu diambil supaya setiap pergerakan rakyat Malaysia terutamanya kanak-kanak dapat dipantau bagi mengelakkan kejadian tidak diingini.

“Lokasi gelap atau kawasan hitam terutama di kawasan bandar serta kawasan perumahan perlu di pantau ketat dari semasa ke semasa kerana ini adalah kawasan berpotensi kes-kes penculikan berlaku.”

DPPM berharap kerajaan berusaha mewujudkan suasana aman bagi menjamin keselamatan dan ketenteraman rakyat di negara ini.

Add comment


Security code
Refresh

Jumpa kami di Facebook