Anda di sini: Nasional > Asas-asas perkahwinan dalam KAPPeL '10

Asas-asas perkahwinan dalam KAPPeL '10

Share

a

KUALA LUMPUR, 9 Januari – Timbalan Mufti Wilayah Persekutuan, Ybhg Sahibus Samahah Ustaz Zakariah Isa mengingatkan para pemuda yang ingin berkahwin agar membuat perancangan dan persiapan yang secukupnya untuk menempuh alam perkahwinan. Beliau menyampaikan mesej ini ketika merasmikan Kursus Asas Pra-Perkahwinan Nasional 2010 (KAPPeL ’10).

aKursus yang diadakan di Masjid asy-Syakirin KLCC ini dianjurkan oleh Jawatankuasa Pembangunan Keluarga dan Kebajikan JIM Pusat, JIM Kuala Lumpur dan Karisma Nasional dengan kerjasama Masjid Asy-Syakirin KLCC.

Ybhg Timbalan Mufti (gambar) juga mengingatkan agar kaum lelaki memainkan peranan mereka untuk menjaga dan memimpin kaum wanita dalam sesebuah rumahtangga agar mereka tidak diperalatkan oleh mereka yang tidak bertanggungjawab. Dalam pada itu, beliau menyatakan harapan agar kursus seperti ini dapat diadakan secara berterusan pada masa hadapan.

Kursus ini merupakan salah satu inisiatif Pertubuhan Jamaah Islah Malaysia (JIM) dalam mendidik golongan muda agar lebih bersedia menghadapi alam perkahwinan yang mencabar. “Kursus ini merupakan salah satu platform tarbiah untuk golongan muda dalam usaha membina keluarga pendakwah. Topik-topik yang disusun disampaikan oleh penceramah-penceramah yang berkaliber,” tegas pengarah program, Roshasni Marjumat yang juga merupakan Yang Dipertua JIM Kuala Lumpur.

aKursus yang dianjurkan buat kali keempat ini disertai oleh lebih seratus peserta yang terdiri daripada kalangan pemuda yang akan mendirikan rumahtangga dan juga pasangan yang telah mendirikan rumahtangga. Antara pengisian program adalah asas- asas pembinaan keluarga bahagia, pengurusan kewangan dalam keluarga Islam, perkongsian pengalaman, pengurusan kesihatan dan membina kemahiran komunikasi.

Dalam satu kenyataan berasingan oleh Naib Presiden JIM, Prof Dr Sahrim Ahmad, (gambar, kiri) beliau menyatakan bahawa JIM melihat proses membangun keluarga bahagia perlu dilaksanakan secara berterusan dan meliputi fasa praperkahwinan hingga kepada usia warga emas. Untuk tujuan ini, JIM telah menyediakan sebuah manual bertajuk “Panduan Modul Pembangunan Keluarga Du’at JIM”.

a

a

Add comment


Security code
Refresh

Jumpa kami di Facebook