Anda di sini: Nasional > 99 peratus perniagaan di Malaysia adalah PKS

99 peratus perniagaan di Malaysia adalah PKS

Share

batik

SHAH ALAM – Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) membentuk 99 peratus daripada jumlah perusahaan perniagaan di Malaysia, demikian menurut Puan Kamisah Abdul Kadir dari SME Corporation Malaysia (SME Corp) ketika membentangkan kertas kerja bertajuk “Peranan dan Bantuan ke arah Menjayakan Pembangunan Usahawan dalam RMK-10” semalam di Klinik Usahawan PKNS anjuran PDN Resources (M) Sdn Bhd di De Palma Shah Alam.

Namun begitu, menurut Puan Kamisah lagi, PKS hanya menyumbang kepada 31 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) dan jumlah ini menurut beliau, masih kecil berbanding peratusan jumlah perniagaan PKS yang ada di Malaysia.

“Masih banyak ruang untuk dibangunkan dalam PKS di Malaysia. Kerajaan, melalui pelbagai agensi dan jabatan telah menyediakan pelbagai jenis bantuan sama ada dalam bentuk dana, sokongan dan latihan,” katanya lagi.

“Sebanyak 65 peratus skim dana telah dikeluarkan setakat ini dalam usaha membangunkan PKS,” tambahnya lagi.

Beliau turut menyatakan bahawa walaupun bajet 2011 tidak banyak menyentuh mengenai PKS, masih banyak peluang yang disediakan kerajaan untuk membantu para usahawan PKS.

Klinik Usahawan PKNS yang membincangkan tema “Bajet 2011: Permulaan dalam Rancangan Malaysia Ke-10 dan Signifikan kepada Usahawan” itu menampilkan ramai jemputan dan usahawan berkaliber untuk membincangkan tajuk yang diberikan.

Selain Puan Kamisah, beberapa penceramah yang turut membentangkan kertas kerja ialah Dato’ Kamarulzaman Abdul Ghani (Unit Perancang Ekonomi, Jabatan Perdana Menteri) yang membentangkan tajuk “Dasar dan Halatuju Pembangunan Usahawan dalam Rancangan Malaysia Ke-10” dan Encik Daud Hasan (Kementerian Pertanian dan Asas Tani) yang berkongsi mengenai bantuan dan peranan yang dimainkan kementerian untuk membantu usahawan PKS khususnya dalam bidang pertanian.

Turut bersama berkongsi pandangan dan pengalaman dalam Klinik Usahawan PKNS ini ialah wakil dari NGO Usahawan dan ahli akademik seperti Persatuan Pedagang Dan Pengusaha Melayu Malaysia (PERDASAMA), Persatuan Usahawan Wanita Bumiputera (USAHANITA), Koperasi Usahawan Tani Berhad (KUAT), Dewan Perniagaan Melayu Malaysia (DPMM) dan Universiti Teknologi Malaysia.

Pengarah Urusan PDN Resources (M) Sdn Bhd, En Ariffin Hasan dalam slot pembukaannya, berkongsi tujuh resipi kejayaan yang perlu dimiliki oleh para usahawan. Beliau juga turut memberitahu peserta bahawa dalam usaha membangunkan usahawan, beberapa siri bengkel dan lawatan khas akan diadakan pada minggu-minggu berikutnya.

Comments  

 
0 #1 jual baju batik 2014-12-07 11:54
I wanted to thank you for this fantastic read!! I definitely enjoyed every little bit of it.
I have got you bookmarked to look at new things you post…
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh

Jumpa kami di Facebook