Anda di sini: Nasional > Hargai tenaga elak pembaziran elektrik

Hargai tenaga elak pembaziran elektrik

Share

electricity

PUTRAJAYA – Pembaziran tenaga elektrik yang ketara di kalangan masyarakat Malaysia ketika ini boleh dibendung sekiranya pengguna lebih menghargai tenaga elektrik dan menerima hakikat subsidi elektrik sedang dikurangkan secara berperingkat.

Pengerusi Pusat Alam Sekitar, Teknologi dan Pembangunan Malaysia (CETDEM), Gurmit Singh berkata kebanyakan pengguna selesa dengan kadar elektrik yang begitu murah di negara ini sehingga menyebabkan mereka berpendapat penggunaan elektrik adalah satu kemudahan dan bukan keperluan.

"Contohnya anda merasa mudah memasak air menggunakan elektrik tetapi tahukah anda kos bagi memasak air dengan cara ini adalah sekali ganda mahalnya berbanding memasak air menggunakan dapur gas," katanya kepada Bernama ketika ditanya usaha membudayakan penjimatan dalam penggunaan tenaga elektrik.

Beliau menyeru agar rakyat Malaysia membudayakan penggunaan tenaga elektrik sebagai “keperluan” bukan sebagai “kemudahan”. Malah beliau tidak membantah sekiranya kerajaan menghapuskan subsidi tenaga sama sekali bagi bagi meningkatkan kesedaran rakyat agar lebih menghargai tenaga elektrik yang digunakan.

Merujuk kepada kajian kecekapan tenaga yang dikendalikan CETDEM pada 2006, beliau berkata pengunaan gas di kalangan pengguna masih rendah. Kajian tersebut mendapati bahan api merupakan penggunaan tenaga terbesar isirumah pada 75 peratus, diikuti elektrik 20 peratus dan gas hanya pada 5.0 peratus.

Antara subsidi yang berkaitan ialah harga gas kepada sektor elektrik yang berada jauh di bawah harga pasaran. Terdapat 7.2 juta pelanggan Tenaga Nasional Bhd (TNB) ketika ini di mana 3.3 juta atau 55.6 peratus adalah pelangan domestik yang menggunakan elektrik kurang daripada 200 kilowatt (kWh) sebulan atau kira-kira RM40.

Sementara itu, Setiausaha Agung Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Datuk Dr Ma'amor Osman mengakui pembaziran sedang berlaku dan langkah penjimatan elektrik harus melibatkan semua pihak, tidak hanya diserahkan kepada pengguna domestik semata-mata.

Add comment


Security code
Refresh

Jumpa kami di Facebook